Tre som byggemateriale – fordeler og ulemper

Tre som byggemateriale – fordeler og ulemper

Tre som byggemateriale - fordeler og ulemper


Astel Modular har valgt å bruke tre som byggemateriale for bygging av modulhus. Det reiser et spørsmål – hvorfor har vi tatt et slikt valg? La oss gi en oversikt over tre som byggemateriale med sine fordeler og ulemper.

Hvorfor bruker Astel Modular tre som sentralt byggemateriale?

Svaret er enkelt – historie og tradisjoner. Tre er et byggemateriale som er lett tilgjengelig for oss, og vi vet hvordan å håndtere det med over 70 års erfaring i produksjon av trehus. Med årene har det blitt et mer bevisst valg siden bevisstheten om miljøendringene forårsaket av overforbruk av ikke-fornybare ressurser har økt.

Tre må imidlertid også brukes bærekraftig og ansvarlig. Dette er grunnen til at Astel Group har gjort en innsats for å bli FSC-sertifisert.

Fordeler med tre som byggemateriale

Tre har mange fordeler allerede før det har blitt behandlet på noen måte. La oss se på noen av egenskapene som gjør tre til et utmerket byggemateriale:

Termiske egenskaper

Mange materialer endrer i størrelse og volum når temperaturen endres. For eksempel ekspanderer stål når varmen stiger og krymper når den avtar. Tre gjør det motsatte – det tørker ut og blir sterkere når det blir utsatt for høyere temperaturer.

Det betyr at treets varmeledningsevne er veldig lav, og det overfører varme flere tusen ganger saktere enn metall. Dette er grunnen til at tre ofte brukes til å lage håndtak på varme gjenstander, men også som byggemateriale. Så selv om det kreves mye energi for å varme opp tre, leder det varmen ikke så raskt ut av bygningen, noe som gjør trebygningene varmere.

Mekaniske egenskaper av tre

Tre er utrolig sterkt. Det finnes en grunn til at laminerte trebjelker ofte brukes i takkonstruksjonene til bygningene med stor bredde som idrettshaller. Når den henger og skal tåle sin egen vekt, slår en laminert trebjelke lett bruddlengden til herdet stål.

Elektriske egenskaper

Tørt tre er en veldig god elektrisk isolator. Jo tørrere treet er, desto bedre. Hva har det å si når det gjelder byggematerialer? Metaller og plast forårsaker ofte statisk elektrisitet, men i tre har man ikke funnet noe statisk elektrisitet som kunne være farlig for mennesker. Av den grunnen anses tre som et sunt byggemateriale.

Akustiske egenskaper

Tre er ikke den beste lydisolatoren, men den unike egenskapen å absorbere lyd gjør det til et perfekt byggemateriale for studioer og konsertsaler. Treets lydabsorberende egenskaper betyr at i rommet som er bygd av eller dekket med tre, er det ikke noe ekko.

Det er ikke tilfeldig at tre ofte brukes til å lage musikkinstrumenter fordi tap av lydenergi er lavt takket være lav friksjon på grunn av treets letthet og struktur.

Vedlikehold og reparasjon

Det er som regel enkelt og relativt billig å reparere og vedlikeholde tre. Materialene og løsningene for å gjøre det er vanligvis lette å få tak i og tilgjengelige for i prinsipp alle. Det finnes spesielle teknikker for restaurering og vedlikehold av eldre treverk, men generelt kan tre oftere repareres enn det må byttes ut.

Ulemper med tre som byggemateriale

Det er noen ulemper ved å bruke tre som byggemateriale, men disse kan lett unngås og ses bort ifra. Noen av de mer kjente ulempene er:

Krymping og ekspandering

Når det regner og luften er fuktigere, har tre en tendens til å ekspandere. Det skjer fordi tre er et hygroskopisk materiale. Det absorberer kondenserbare damper og trekker seg sammen når det tørker ut. Det er derfor noen dører ikke fungerer veldig bra om vinteren, men har synlige mellomrom om sommeren.

Biotiske faktorer

Tre er et organisk materiale. Dette betyr at det gir næring til noen dyr og planter. Insekter kan bore hull i treet, sopp kan føre til at treet forfaller osv. Disse prosessene kan imidlertid unngås når tømmeret tørkes skikkelig og behandles deretter med maling eller impregnering.

Abiotiske faktorer

Tre har en tendens til å ta fyr. De organiske bestanddelene av trevirke er hovedsakelig karbon og hydrogen. Kombinert med oksygen brenner de. Det er mulig å gjøre treet ikke-brennbart ved hjelp av brannhemmere og redusere treets brennbarhet betydelig.

Tre som byggemateriale er veien fremover

Vi vet at bruk av tre er veien fremover i byggebransjen fordi det i øyeblikket er det mest bærekraftige av byggematerialene og relativt lett fornybart. Etter hvert som byggeteknikkene har utviklet seg, har det blitt færre begrensninger for trebygninger, og nå kan nesten alle bygninger til skyskrapere bygges (eller produseres) ved å bruke tre som sentralt byggemateriale.

Bli med på reisen fremover – ta kontakt med oss.

Privacy Policy